POKAZ 23.10.2015

Podsumowanie projektu "Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii"

23 października br.  w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się pokaz kuchni molekularnej, będący podsumowaniem warsztatów w ramach projektu „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii”. Uczniowie, z niewielką pomocą mgr Gabrieli Wanat z Zakładu Promocji Zdrowia Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu SUM, pokazywali czego nauczyli się podczas rocznego projektu. Przyrządzili m.in. kawior ze świeżego soku z marchewki z dodatkiem alginianu sodu, zaprezentowali wędzenie na zimno miętą i drewienkami aromatyzowanymi oraz  gotowanie metodą „sous vide”. Gwoździem programu był pokaz różnego zastosowania azotu.

Więcej na: http://www.sum.edu.pl/wiadomosci-lista/3870-pokaz-kuchni-molekularnej-w-ramach-uniwersytetu-mlodych-wynalazcow

Dane kontaktowe

Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95