Podsumowanie projektu "Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii"
23 października br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się pokaz kuchni molekularnej, będący podsumowaniem warsztatów w ramach projektu „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii”. Uczniowie, z niewielką pomocą mgr Gabrieli Wanat z Zakładu Promocji Zdrowia Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu SUM, pokazywali czego nauczyli się podczas rocznego projektu. Przyrządzili m.in. kawior ze świeżego soku z marchewki z dodatkiem alginianu sodu, zaprezentowali wędzenie na zimno miętą i drewienkami aromatyzowanymi oraz gotowanie metodą „sous vide”. Gwoździem programu był pokaz różnego zastosowania azotu.
Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95