Żele
•ZWIĄZEK CHEMICZNY: sól sodowa kwasu alginowego
•FUNKCJA TECHNOLOGICZNA: ZAGĘSTNIK – SUBSTANCJA ŻELUJĄCA
Kwas alginowy nie rozpuszcza się w wodzie, jednak bardzo dobrze ją wchłania, zwiększając przy tym swoją objętość. Potrafi zaabsorbować nawet do trzech razy więcej wody (wagowo) w stosunku do swojej własnej masy
•OTRZYMYWANIE: Polisacharyd z wodorostów rodziny Phaeophyceae, które występują w zimnych wodach m.in. Atlantyku
•BEZPIECZEŃSTWO ŻYWIENIOWE: dozwolona do stosowania w żywności bez ograniczeń
*W bardzo dużych stężeniach może upośledzać mechanizm wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Alginian sodu jest prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym
•ZASTOSOWANIE: powoli rozpuszcza się w wodzie tworząc zwięzły żel. Żeluje w obecności jonów wapnia.Zagęstnik w cukiernictwie, wyrobach garmażeryjnych, sosach
Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95