Tytuły prac realizowanych w Zakładzie Promocji Zdrowia
2018
Promotor: Dr n.med. Joanna Woźniak-Holecka
Problemy żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu.
Porównanie najczęstszych problemów związanych z karmieniem piersią dzieci z ciąży mnogiej w relacji do dzieci z ciąży pojedynczej.
Preferencje dzieci w klasach 4-6 wybranych szkół podstawowych województwa śląskiego w zakresie spożywania napojów.
Porównanie nawyków żywieniowych związanych ze spożywaniem śniadań przez dzieci z klas 4-6 szkoły podstawowej na terenie powiatu gliwickiego i miasta Gliwice w odniesieniu do edukacji żywieniowej przeprowadzanej w szkołach.
Kontrowersje związane ze spożywaniem mleka i jego produktów w świetle najnowszych doniesień naukowych.
2017
Promotor: Dr n.med. Joanna Woźniak-Holecka
Prace magisterskie:
Rozszerzanie diety niemowląt w kontekście wiedzy i świadomości zdrowotnej matek.
Charakterystyka produktów spożywczych określanych jako superfoods a wiedza żywieniowa wybranej grupy studentów.
Rola diety w leczeniu trądziku pospolitego w aspekcie wiedzy i nawyków żywieniowych młodzieży.
Stan wiedzy rodziców na temat żywienia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu.
Ocena wybranych produktów przeznaczonych dla diabetyków pod kątem zawartości składników odżywczych i dodatków do żywności.
Ocena spożycia soli wśród gimnazjalistów na terenie Gliwic.
Stan wiedzy personelu przedszkoli i żłobków na terenie Śląska na temat niedoboru witaminy D u dzieci w wieku 1-6 lat.
Sposób żywienia osób dializowanych.
2016
Promotor: Dr n.med. Joanna Woźniak-Holecka
Prace licencjackie:
Sposób żywienia osób dializowanych.
Ocena ryzyka stresu zawodowego wśród funkcjonariuszy w Państwowej Straży Pożarnej w Bytomiu.
Żywienie, suplementacja i zachowania prozdrowotne mężczyzn trenujących na siłowni.
Prace magisterskie:
Prównanie wiedzy studentów uczelni medycznych i niemedycznych studiujacych w województwie łódzkim i śląskim na temat żywności funkcjonalnej.
Styl życia księży decjezalnych, a ryzykoo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Charakterystyka dodatków do żywności w jogurtach.
Stan wiedzy na temat substancji słodzących w żywności wśród rodziców dzieci klas 1-3 w szkołach podstawowych w Bytomiu.
Stan wiedzy kobiet ciężarnych z województwa opolskiego na temat zmiany zapotrzebowania na wybrane składniki odżywcze w trakcie ciąży.
Stan wiedzy żywieniowej diabetyków w kontekście programów edukacyjnych dotyczących cukrzycy typu 2.
Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95