Realizacja projektu w ramach programu „Uniwersytet Młodych Wynalazców” w ramach projektu systemowego „Wsparcie systemu zarządzania badaniami naukowymi oraz ich wynikami”, Priorytet I, Działanie 1.1, Poddziałanie 1.1.3, Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013
Projekt reazliowany jest w Katedrze Dietetyki w Zabrzu (Rokitnicy). W projekcie biorą udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Czas trwania od listopada 2014 - listopada 2015.
Zajęcia w ramach projektu odbywają się w pracowni technologicznej Katedry Dietetyki. Podczas zajęć uczestnicy mogą własnoręcznie wykonać najpopularniejsze przepisy znanych mistrzów kuchni molekularnej takich jak m.in. Ferran Adria, Heston Blumental. Zdobywają wiedzę o dodatkach do żywności i uczą się je wykorzystywać podczas przyrządzania posiłków. Uczą się technik: sferyfikacji, sues vide, żelifikacji, "gotowania" w ciekłym azocie i suchym lodzie. Poznają właściwości hydrokoloidów (agar, guma guar, guma ksantanowa, gellan, karagenu), transglutaminazy, metilu i izomaltu. Tworzą ciepłe galaretki, "kawior molekularny", piany i 30-sekundowe ciastka.
23 października 2015r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się pokaz kuchni molekularnej, będący podsumowaniem warsztatów w ramach projektu „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii”. Uczniowie, z niewielką pomocą mgr Gabrieli Wanat z Zakładu Promocji Zdrowia Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu SUM, pokazywali czego nauczyli się podczas rocznego projektu. Przyrządzili m.in. kawior ze świeżego soku z marchewki z dodatkiem alginianu sodu, zaprezentowali wędzenie na zimno miętą i drewienkami aromatyzowanymi oraz gotowanie metodą „sous vide”. Gwoździem programu był pokaz różnego zastosowania azotu.
WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO
Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.16B
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95