AGAR E-406

Żele, galaretki

Poznawanie pracowni i podstawowych technik wykorzystywanych w kuchni molekularnej

 

ZWIĄZEK CHEMICZNY: polisacharyd (głównym składnikiem jest  trudno przyswajalna galaktoza)

FUNKCJA TECHNOLOGICZNA: ZAGĘSTNIK - STABILIZATOR - EMULGATOR

OTRZYMYWANIE: Ekstrakt pozyskiwany i filtrowany na gorąco z wodorostów morskich (glony) – (Gelidium amansi)

Z ekstraktu wymraża się lub wytrąca spirytusem żel i suszy

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWIENIOWE:  dodatek nie jest absorbowany przez organizm

ZASTOSOWANIE: żel trwały, mocny, łamliwy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fake fruits

 

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

http://www.albertyferranadria.com/eng/videos-and-recipes-gelification01.html

 

 


 


Agar-agar jest naturalnym niezwierzęcym zamiennikiem żelatyny. Sprzedawany w formie wysuszonych pasków lub proszku. Używany w Japonii od XV w. Od 1859 r w Europie a od XX w jako dodatek do żywności. Śmiertelna dawka dla szczura 11g/kg masy ciała.

Dane kontaktowe

Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95