Piśmiennictwo - Science in Gastronomy

... czyli nauka w gastronomii

Receptury wraz filmami instruktażowymi. 84 potrawy kuchni molekularnej z wykorzystaniem dodatków do żywności. Innowacyjność, eksperymenty, nauka ...

 


 

HERVE THIS

Hervé This. Międzynarodowa sława i pionier kuchni molekularnej. Prowadzi badania naukowe w praktyce kulinarnej. Jest znany z przełomowych badań w chemii i fizyce codziennego gotowania.

Kitchen mysteries. Wgląd w naukową stronę procesu gotowania. Odpowiada na takie fundamentalne pytania jak np. co powoduje, że warzywa zmieniają kolor po ugotowaniu i co dzieje się w suflecie. Objaśnia procesy naukowe, które zachodzą w żywności.

 

moder cousine

 

Rewolucja w sztuce gotowania ...

Modernist cuisine, Nathan Myhrvold. Napisana przez zespół kucharzy - naukowców, którzy kreatywnie wykorzystują wiedzę naukową i techniki eksperymentalne w kuchni.


Dane kontaktowe

Zaklad Promocji Zdrowia
ul. Piekarska 18 pok.011
41-902 Bytom
Sekretariat: 32 275 59 95